Huis kopen


Uw droomhuis gevonden en klaar om te kopen? Wij helpen u graag met alles wat daarbij komt kijken, zodat u goed voorbereid de sleutel in handen krijgt.

Koopcontract

Bij de overdracht van een woning is het koopcontract heel belangrijk. Daarin staan alle afspraken tussen koper en verkoper: van wie u het huis koopt, wanneer de overdracht plaatsvindt, hoeveel u moet betalen en wat de staat van de woning is. Wanneer er in het contract iets ontbreekt, kan dat grote gevolgen hebben. De term voorlopig koopcontract is niet zo vrijblijvend als u misschien denkt: met uw handtekening is het contract bindend. Het is alleen voorlopig zolang de woning nog niet officieel uw eigendom is.

Koopakte

Het is verstandig om uw notaris de koopovereenkomst op te laten stellen. Dan weet u precies waar u afspraken over maakt en heeft u alle benodigde juridische kennis voordat u tekent. Uw notaris zorgt ervoor dat u geen belangrijke dingen vergeet en schrijft met de notariële akte de woning in bij het Kadaster. De woning kan dan niet meer aan iemand anders worden verkocht.

Bedenktijd en ontbindende voorwaarden

Vanaf de dag dat u een afschrift krijgt van het getekende koopcontract, heeft u drie dagen bedenktijd. Daarin mag u zonder gevolgen afzien van de koop. In het koopcontract kunt u ook afspraken maken over andere mogelijkheden om de koop te ontbinden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u geen lening van de bank krijgt of dat een bouwkundig onderzoek niet goed uitpakt.

Door een koopovereenkomst bij de notaris te maken, weet u waar u aan toe bent. Wij adviseren over alles wat wel of niet in het contract staat, en over de rechten en plichten die u aangaat.