Trouwen en samenleven


Wilt u uw relatie officieel maken? Dan kunt u gaan trouwen, of u gaat een geregistreerd partnerschap aan. Kies de vorm die het beste bij u past. Wanneer u gaat samenwonen zonder huwelijk zijn er veel belangrijke zaken niet geregeld in de wet. Het is daarom verstandig om u dan te laten adviseren over een samenlevingscontract. We vertellen u hier meer over trouwen en geregistreerd partnerschap zodat u een goede keuze kunt maken waar u volledig achterstaat, in voor- en tegenspoed.

Trouwen

De Wet Beperkte gemeenschap van goederen is op 1 januari 2018 ingegaan. Dat betekent dat er bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap een aantal zaken anders wordt geregeld dan voorheen. Om iedereen goed over de nieuwe situatie te informeren heeft de KNB de website Samen Verder ontwikkeld.Vanwege de wetswijziging is de brochure Samen Verder (pdf) herschreven en voorzien van een extra bijlage over de nieuwe wet. Het is daarom verstandig om u vóór uw huwelijk passend te laten adviseren bij uw notaris.

Geregistreerd partnerschap

Trouwen is niet de enige optie wanneer u uw relatie officieel wilt maken: een geregistreerd partnerschap is ook mogelijk. De meeste wettelijke regels die voor een huwelijk gelden, gelden ook voor het geregistreerd partnerschap. Bijvoorbeeld de regels over de gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden voor geregistreerde partners worden partnerschapsvoorwaarden genoemd. Wanneer een van de partners overlijdt, wordt de erfenis via de wet geregeld. In een testament kunt u aanvullende dingen regelen, vraag hierover advies bij uw notaris zodat u weet dat alles goed geregeld is.