Scheiden


Of u nu samenwoont, getrouwd bent of geregistreerd partnerschap bent aangegaan: het beëindigen van een relatie is emotioneel en u zit met veel vragen. Bij een scheiding wilt u weten waar u aan toe bent en wij helpen u om alle zaken te regelen.

Wat gebeurt er met mijn huis?

Een belangrijke vraag die bij scheiding opkomt: kan ik in het huis blijven wonen? Als u met uw ex-partner eigenaar was van een huis is de vraag of het huis verkocht moet worden of dat een van beiden in het huis blijft wonen. Als een van de ex-partners in het huis blijft wonen dan komt het huis op zijn of haar naam te staan. De notaris stelt een akte van verdeling op waarin staat dat het huis wordt toegekend aan de betreffende partner.

Advies over alle zaken bij scheiding

Over- en onderwaarde kunnen gevolgen hebben voor de partner die een nieuwe woning koopt. Als bij overwaarde de partner die in het huis blijft wonen de ander niet kan uitkopen, kunnen de ex-partners beslissen om de woning op beide namen te laten staan. Of er is sprake van een verrekening van ‘eigen geld’ dat door een van de ex-partners in de woning is geïnvesteerd. Denk ook aan pensioenzaken, spaarpolissen en testament die u mogelijk moet wijzigen. Laat u adviseren door uw notaris over alle juridische en fiscale gevolgen in uw situatie.

Samenwonen beëindigen

Wanneer u een samenlevingscontract hebt, moet u dat laten ontbinden. In het contract staat aangegeven wanneer de relatie als beëindigd wordt beschouwd. Vervolgens moeten de gemeenschappelijke goederen worden verdeeld. Omdat een samenleving niet in gemeenschap van goederen is, blijft u eigenaar van uw eigen spullen. Als u getrouwd bent moet u het huwelijk bij de rechter laten ontbinden. Voor geregistreerde partners geldt dat ze hun partnerschap kunnen laten ontbinden via de notaris bij de burgerlijke stand. Het is niet nodig om naar de rechter te gaan, behalve als ze minderjarige kinderen hebben.

Afspraken over en voor kinderen

Gaat u scheiden en heeft u kinderen? Dan moet u een ouderschapsplan maken. Daarin leggen de ex-partners afspraken vast over zorgverdeling en kinderalimentatie.

Heb ik een advocaat nodig?

Heijkants Notariaat helpt u met het regelen van alle zaken die komen kijken bij een scheiding. Denk bijvoorbeeld ook aan regelingen voor u en een nieuwe partner. In sommige gevallen is er een advocaat nodig, ook dat kunnen we voor u regelen.