Appartement kopen


Bij het kopen van een appartement is er sprake van appartementsrecht: u koopt het recht om van uw woning gebruik te maken én een stukje mede-eigendom van het hele gebouw waar de woning zich in bevindt. Samen met alle andere bewoners bent u dan eigenaar van het gebouw. Dat brengt ook regels en verantwoordelijkheden met zich mee; kom niet voor verrassingen te staan.

Splitsingsakte

Als een groter gebouw word verdeeld in kleinere gebruiksruimten, maakt de notaris een splitsingsakte. Daarbij hoort een tekening met duidelijke grenzen tussen appartementen en gemeenschappelijke ruimten. In deze akte staan ook gedragsregels en afspraken over financiële verplichtingen voor onderhoud aan het pand. Ook als u op de begane grond woont, moet u meebetalen aan dakreparaties: u bent immers mede-eigenaar van het hele gebouw.

Vereniging van Eigenaren

Iedere bewoner wordt lid van de Vereniging van Eigenaren en krijgt een stem in de ledenvergadering. De vereniging heeft als doel om de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren te behartigen. Met alle zaken over onderhoud van het gebouw, kunt u bij de VvE terecht. Die houdt ook een reservefonds bij voor toekomstige onderhoudskosten.